Mijn Brilsterkte
Hoe werkt een brilvoorschrift?
Afhankelijk van welke glazen je nodig hebt, gaan er bepaalde waarden op je brilvoorschrift staan. Bij Brillen Online Kopen hebben we alle types glazen, of je nu op zoek bent naar een vertebril, een leesbril of een multifocale bril nodig hebt. Wie gewoon een leuk accessoire wilt, kan natuurlijk ook een bril zonder sterkte bestellen. Als je een bril of zonnebril op sterkte wilt bestellen, hebben wij je brilsterkte nodig om de juiste glazen in je bril te monteren. Je kan je sterkte aan ons doorgeven tijdens het bestelproces, of ons je brilrecept per email bezorgen.
Op uw brilvoorschrift staan verschillende waarden. De meest gebruikte afkortingen zijn de volgende:
- RO: Rechteroog
- LO: Linkeroog
- PD: Pupilafstand
- DV: Afstand visie
- NV: Dichtbij visie
- VS: Visuele scherpte
- ADD: Additie (enkel bij multifocale bril)
- S/SFR/SP: Sfeer
- C: Cilinder
- As: Richting cilinderafwijking in °-graden
Wanneer je je brilsterkte laat opmeten, is het belangrijk dat je de volgende informatie mee krijgt:
- Per oog je sterkte (Sfeer, S, SF of SPH)- en/of cilinder waarde (C of CYL)
- Bij elke cilinder waarde hoort een as-waarde (A, As, AX, AXI, AXS of AXIS)
- Voor een multifocale bril: de additie of leestoeslag (ADD)
- Je pupilafstand (PD) per oog
De sterkte of sfeerwaarde (S) wordt uitgedrukt in dioptrieën (D). Veel mensen hebben ook een cilinder (C). Deze heeft een bepaalde asrichting (As). Wanneer je een cylinder hebt, heb je astigmatisme. Dit is niet uitzonderlijk, het wijst er enkel op dat de kromming van je oog niet perfect rond is, maar ovaal. Om dit te compenseren, wordt er met een cylinder gewerkt. Deze gegevens zijn voldoende indien je een vertebril of een leesbril nodig hebt, of met andere woorden een unifocale of enkelvoudige bril. Bij multifocale glazen wordt daarbij het leesgedeelte (ADD) nog aangegeven.
Moeilijkheden met het lezen van uw voorschrift?
Contacteer onze klantendienst of stuur ons een e-mail met uw voorschrift. Onze opticiens bij Brillen Online Kopen helpen u graag met het ontcijferen hiervan.
Wat is de additie (ADD)?
ADD is de additiewaarde of leestoeslag. Dit is de extra leessterkte die nodig is wanneer je een multifocale bril wil bestellen, dit is dus niet hetzelfde als de leessterkte. Dit kan een getal zijn tussen de +0.75 en +3.00 en is bijna altijd voor beide ogen gelijk. Om de juiste waarde van de additie te bepalen is een oogmeting nodig.
Wat is de pupilafstand (PD)?
De pupilafstand is de afstand van het midden van je rechterpupil tot het midden van je linkerpupil in millimeters. Vaak staat je pupilafstand op je brilrecept. Als dit niet het geval is, dan kun je de pupilafstand ook eenvoudig zelf opmeten.
Waarom is de pupilafstand belangrijk?
Glazen op sterkte hebben altijd een optisch centrum, het gedeelte van het glas waar je perfect door kunt zien. Om dit optisch centrum te kunnen bepalen hebben we je pupilafstand nodig.
Hoe meet ik zelf mijn pupilafstand?
Vaak staat je pupilafstand op je brilrecept. Is dit niet het geval, dan kun je de pupilafstand ook zelf opmeten met een liniaal of meetlatje. Vraag iemand in je omgeving om je hierbij te helpen. Houd beide ogen geopend en houd de liniaal tegen je wenkbrauwen. Vraag de ander om de afstand in mm tussen het midden van je pupil tot het midden van je andere pupil af te lezen. Dit is je pupilafstand.
Waar moet je op letten bij het meten van je pupilafstand?
- Houd je ogen zo stil mogelijk
- Kijk recht vooruit en niet naar degene die opmeet
- De pupilafstand van volwassenen is tussen de 54 mm en 74 mm
- Herhaal de meting 3-4 keer om er zeker van te zijn dat deze nauwkeurig is
Weet je je brilsterkte niet?
In onze winkel (Oppelsenweg 87, 3520 Zonhoven) kan je een gratis oogmeting laten uitvoeren en je brilsterkte laten opmeten. Een afspraak voor een oogmeting kan je maken via het nummer 011/821819. De kans is groot dat je bij ons veel sneller terecht kan dan bij de oogarts. Wachttijden bedragen al snel een aantal weken. Je kunt bij de meeste opticiens tegen betaling een oogmeting laten doen zonder een bril aan te schaffen. Dit kost ongeveer €30.-
Als je al een bril hebt met een goede sterkte, maar niet weet wat de brilsterkte is, dan kun je altijd even langslopen bij een opticien om te vragen wat de sterkte van jouw bril is. Moeilijkheden met het lezen van uw voorschrift? Contacteer onze klantendienst of stuur ons een e-mail met uw voorschrift. Wij helpen u graag bij het ontcijferen hiervan.
Brilsterkte later doorgeven
Je kunt ook een bril bestellen en je brilsterkte later aan ons doorgeven. Je kan ons je brilvoorschrift per mail bezorgen. Dan reserveren wij vast het model dat je uitgekozen hebt en slijpen jouw glazen zodra we alle gegevens van je brilsterkte binnen hebben.
Wanneer is mijn oogmeting verouderd?
We raden je aan om elk jaar je brilsterkte te laten controleren. Indien je nog vragen hebt over je voorschrift, mail ons op info@brillenonlinekopen.be